Kalligráfia

"Mert a kalligráfia művészet!"

A Kalligráfia Fajtái :

1. A Japán : Japánban a kezdetek kezdetén nem létezett írott nyelv. Az V. században vették át a kínai nyelvből a jeleket, kínaiul írtak. Ezzel párhuzamosan fejlesztették tovább az írást, a jeleket a japán nyelvhez igazították, kifejlesztették a kanji-t. 

Sok jelet a kínai jelkészletből jelentés nélkül ragozásra használ a nyelv, mert a kínaival ellentétben a japán ragozó nyelv. Később a kínai jelek szótagokat kezdtek el jelölni, ebből lett aztán a katakana írás, vagy más néven a japán szótagírás.

A katakana manapság az idegen szavak leírására használt, helyette a japán szavakat szótagokkal a hiragana írás fejezi ki. 

 Mindhárom írásfajta (kanji, katakana, hiragana) rendelkezik egy kalligrafikai fajtával, azt mondják, hogy a kanjik a kalligráfia (書道,Shodō) férfias, még a katakanák a nőies részét testesítik meg.

 

2. A kínai : Köztudott, hogy a kínaiak régen képírással írtak, "lerajzolták", amiről beszéltek, és ez fejlődött aztán tovább egészen a ma ismert és használt jelekig.

A kínai írás nem használ szótagokat, nála nincs szótagírás, csak ez az összetett képekből álló hanzi. Ebből fejlődött ki később a japán, a koreai és még néhány ázsiai írásfajta. 

A kínai kalligráfia (书法, Shūfǎ) az alapja a többi keleti kalligráfiának.

 

3. Az Arab : Az arab kalligráfia (خط اليد, Khatt ul-Yad) az arab íráson és az iszlám valláson alapszik. Az arab írás az arab nomádoktól származik az I. és II. századból.

Később az írást Kúfa városában használták kúfi írásként, ahol tömegesen nyomtatták a Koránt. Ennek hátránya az volt, hogy a díszes betűk miatt nehezen lehetett olvasni a könyvet.

A kúfitól eltérően kifejlődött egy kerekebb betűket alkalmazó írás is, melyet jobban lehetett olvasni, gyorsabban lehetett írni, a rukaa.


Érdekes, hogy az arab számoknak hívott számok valójában indiából származnak, és az arabok -akik jobbról balra írnak- a számokat ellenkező irányban, azaz balról jobbra írják.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 10
Tegnapi: 19
Heti: 136
Havi: 629
Össz.: 51 593

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: A Kalligráfia Fajtái
Kalligráfia - © 2008 - 2017 - kalligrafgia.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: kalligrafgia.hupont.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »